Zwemles op maat

Op jonge leeftijd beginnen met zwemles is van cruciaal belang. Mede door het aantal verdrinkingsgevallen is het leren zwemmen steeds belangrijker geworden. Bij Zwemles op Maat werken wij met het erkende KNZB SuperSpetters zwemdiploma.

Het rijpingsproces van goed en veilig leren zwemmen vraagt rust en geduld en neemt over het algemeen gemiddeld zo’n 80 lessen in beslag. Bij het leren zwemmen in en onder water staat de groei in het zelfvertrouwen, de coördinatie tussen hersenen en spieren en het uithoudingsvermogen centraal. Alle drie zijn nodig om de zwemslagen en de vaardigheden onder de knie te krijgen, automatisme in de bewegingen te ontwikkelen en een goede, maar bovenal veilige zwemmer te worden.

Zwemles op Maat geeft zwemles aan kinderen én is gespecialiseerd in kinderen met een beperking. Bij ons is de mogelijkheid om in groepsverband, kinderen met een beperking die aandacht te geven die nodig is. Ervaringsgericht zwemonderwijs.

De leerlingen gaan gelijk het diepe water in (1.39 meter) om zo goed mogelijk de eigenschappen van het water te ervaren. Het lichaam krijgt onder water namelijk te maken met zowel de zwaartekracht, die het lichaam naar beneden trekt, als de opwaartse kracht, die het lichaam omhoog duwt.

Als bij zwemmen de spieren zich aanspannen neemt het volume af en ervaart men de zwaartekracht (het naar beneden zakken) sterker. Ook de temperatuur van het water speelt hierbij een belangrijke factor. In kouder water zullen de spieren zich meer gaan aanspannen. De temperatuur van het water, waarin wij lesgeven, is 32 graden Celsius, zodat er goede ontspanning en intensiviteit gedurende de lessen is. Vanuit het kind gekeken, wordt er gewerkt hoe we het beste kunnen komen tot de zwemslagen. In het leerproces tot aan het zelfstandig kunnen zwemmen doen we veel ervaring op door gebruik te maken van verschillende elementen, springen, te drijven en voort te bewegen maar ook overlevingstechnieken om zichzelf te redden.

De leeftijd van 5 jaar is het beste om te beginnen met zwemlessen. Dit omdat bij uw kind dan de motorische ontwikkeling maar ook de taalontwikkeling op voldoende niveau is waarop de zwemslagen het snelst aangeleerd kunnen worden.

Inschrijven? Klik hier om uw kind aan te melden.

Wij geven alleen zwemlessen in kleine groepen waarbij sfeer en gemoedelijkheid voorop staan. Wij zijn gespecialiseerd in kinderen met een beperking.

Voor kinderen met een beperking hebben wij het SuperSpetters Specials programma.

Hierbij maken wij kennis met het kind en de ouder(s) en kunnen wij samen bespreken waar de eventuele moeilijkheden liggen en wat de aandachtspunten zijn. Indien gewenst kan er ook een proefles ingepland worden.

Voor de “reguliere” zwemlessen hebben wij bewust gekozen voor een zeer kleine lesgroep. Wij willen namelijk met persoonlijke aandacht les geven waarbij wij de ouders betrekken in het leerproces. In het reguliere onderwijs zitten doorgaans tot 12 kinderen in een les en wordt er een “standaard” programma afgewerkt waarin weinig ruimte is voor extra aandacht of uitleg bij een kind of het extra kunnen behandelen van één onderdeel. Dat willen wij niet. Wij willen persoonlijk en met aandacht voor het kind les geven. Wij willen uitgebreid in kunnen gaan op onderdelen die het kind als moeilijk of angstig ervaart. Vandaar dat wij gekozen hebben voor kleinere lesgroepjes. Dit zal de snelheid van het leren ten goede komen en ook het plezier in de lessen.