Wil je jouw peuter ook watervrij maken?

Peuterzwemmen is MET de ouder en bedoeld voor de hele kleintjes van 2 – 4 jaar en is een (eerste) kennismaking met water. De les bestaat uit verschillende elementen waarbij het kind kennis maakt met waterplezier en samen met de ouder vertrouwd raken met water. Het doel van de lessen is het aanleren van vaardigheden voorbereidend op het zwemdiploma. Ons uitgangspunt is dat een kind leert als hij / zij het leuk vindt; bij Peuterzwemmen is watergewenning in een speelse vorm gegoten. Het biedt de mogelijkheid om met leeftijdsgenoten plezier te hebben in het water.

Iedere les wordt er gewerkt aan de volgende doelen:

  • Drijven op buik en rug
  • Zelfstandig uit het bad klimmen, in het water springen
  • Eventueel schoolslag / rugslag / borstcrawl / rugcrawl.
  • Sociale aspecten als wachten en ‘rekening houden met’ en het leren luisteren naar opdrachtsvormen.

Jonge kinderen leren door te spelen. Spelen doen ze als ze zich veilig en vertrouwd voelen. In de lessen proberen we aan te sluiten bij het (denk) niveau en de bewegingswereld van het kind. Kinderen van 2-3 jaar zijn over het algemeen ik-gericht. Ze willen wat ze leuk lijkt direct doen. Wachten is moeilijk en rekening houden met anderen kunnen ze nog niet goed. Als ze 3-4 jaar zijn kunnen ze dat al beter. Ze zijn dan ook wat meer prestatie gericht (kijk eens, ik durf al onder water!).

Kinderen van 2-4 jaar hebben een rijke fantasie. Hun spel bestaat uit het na doen van wat ze in hun omgeving zien/ beleven. Door middel van de liedjes, spelletjes en kleurig materiaal wordt er iedere les aan alle doelen gewerkt. Elk kind kan op zijn / haar eigen niveau meedoen. Als het kind eraan toe is of als hij/zij 4,8 jaar wordt kunnen de kinderen zonder wachtlijst meteen door stromen naar het zwemmen (mits er minimaal een half jaar Peuter-zwemlessen zijn gevolgd).

Babyzwemmen → Peuterzwemmen → Zwemlessen → 3 tot 4 maanden sneller een diploma en geen wachtlijsten.

Bij minder dan 3 aanmeldingen worden baby en peuterzwemmen samengevoegd.